Ostatni akcent Dni Karpia 2018 – warsztaty kulinarne.

Lokalizacja

Organizator

Milicz pl. ks. E. Waresiaka 7

Opis wydarzenia

2018-11-30 00:00:00

Krokiety z karpia pieczonego, bliny ziemniaczane z kwaśną śmietaną i pieczonym sumem? To jedne z wyśmienitych smaków ale prostych w przygotowaniu potraw jakie ćwiczyli restauratorzy z Doliny Baryczy pod okiem Arkadiusza Dziakowskiego – jurora konkursu Mistrz Karpia.
8 stycznia dzięki uprzejmości Karczmy Górecznik w kuchni rozgościli się szefowie, którzy uczestniczyli w konkursie Mistrz Karpia. Rozgościli nie po to tylko żeby tylko ale po to aby przygotować ciekawe, nowe potrawy z ryb z Doliny Baryczy i mięsa.
Cierpliwość w kuchni, proste smaki jak najmniej przetworzone, szybkie przygotowanie to dewiza jaką przekazywał prowadzący warsztaty.
Kucharze byli zachwyceni nowymi smakami i inspiracjami kulinarnymi. Salsa owocowa na którą składają się pomarańcze, cytryna, limonka, mango położona z kolendrą na lekko przysmażonym sumie czy brokuł z sosem vinegret na karpiu to jedne z propozycji prostych acz wyrafinowanych w smaku potraw.
Mamy nadzieję, że warsztaty podniosły wiedzę naszych restauratorów i kolejny raz zainspirują się do przygotowania nowości w menu a my jako klienci na tym tyko skorzystamy.
Dania, które przygotowano podczas warsztatów:
- krokiety z karpia wędzonego
- bliny ziemniaczane z kwaśną śmietaną i pieczonym sumem
- sandacz z brokułami
- confitowany w maśle karp w salsie owocowej
 
- puree (francuskie) ziemniaczane
- vinegret malinowy i kokosowy
- oliwa z pietruszki
- confitowana pietruszka z pastą z wędzonych ryb milickich i sosem tatarskim.

Szczególne podziękowania składamy szefowi kuchni Romanowi Wagnerowiczowi za sprawną organizację, udostępnienie kuchni i panią do zmywania:)

Udział w warsztatach był finansowany w ramach działania "Realizacja lokalnych startegii rozwoju kierowanych przez społeczność w ramach Priorytetu 4, objętego Programem Operacyjnym "Rybactwo i Morze".